laconic

ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

extra-virgin-olive-oil-lacoΑξίζει να αναφερθούμε στα παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνον με μηχανικές μεθόδους ή φυσικές επεξεργασίες και δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία εκτός του πλυσίματος, της μετάγγισης, της φυγοκέντρισης και της διήθησης.
Αναλυτικά, τα παρθένα ελαιόλαδα ταξινομούνται ως εξής:

  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι το ελαιόλαδο του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα δεν υπερβαίνει τα 0.8 g ανά 100 g (0,8%) και τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
  • Παρθένο Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο η οξύτητα του οποίου δεν υπερβαίνει το 2,0% και τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
  • Ελαιόλαδο Λαμπάντε: το ελαιόλαδο του οποίου η οξύτητα είναι μεγαλύτερη του 2,0% και τα άλλα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Στην αγορά του λιανικού εμπορίου επιτρέπεται μόνον η διακίνηση των παρακάτω ποιοτικών κατηγοριών:

  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
  • Παρθένο ελαιόλαδο
  • Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα
  • Πυρηνέλαιο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι περιγραφές στη σήμανση και οι ορισμοί του ελαιόλαδου είναι υποχρεωτικοί για την διακίνησή του.