laconic

ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣΤο ελαιόλαδο είναι σπουδαίο στοιχείο της ελληνικής διατροφής και απαραίτητο συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν το επιλέγουμε;

  • Διαλέξτε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ωραίο χρώμα, ευχάριστο άρωμα και φρουτώδη γεύση.
  • Προτιμάτε τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο, για να είστε σίγουροι για την ποιότητα και την τήρηση των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Γενικού Χημείου του κράτους, της Αγορανομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγράφονται στην τυποποίηση.
  • Να το αγοράζετε σε φιάλες ή δοχεία στα οποία να αναγράφετε το όνομα και η πλήρης διεύθυνση του παρασκευαστή.
  • Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι καθαρό, να μην υπάρχουν αιωρήματα, πχ. μούργα, διότι ταγγίζει και πικρίζει. Εξαίρεση αποτελούν οι χειμερινοί μήνες, όπου καμιά φορά, λόγω του κρύου, δημιουργούνται ίζημα και λευκά αιωρήματα στο κάτω μέρος του δοχείου. Αυτό είναι φυσιολογικό και όχι αλλοίωση.
  • Το χρώμα του πρέπει να κυμαίνεται από ανοιχτό χρυσοπράσινο μέχρι σκούρο πράσινο. Τα ξασπρισμένα ελαιόλαδα είναι συνήθως παλαιά και ταγγισμένα. Εξαιρούνται κάποια ελαιόλαδα που είναι κίτρινα από το τόπο παραγωγής τους.
  • Να προσέχετε την οξύτητα, που πρέπει να είναι χαμηλή και να αναγράφετε πάνω στη συσκευασία. (0-1%)
  • Να ελέγχετε την ημερομηνία τυποποίησης, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τη διετία από την παρουσία του προϊόντος στο ράφι.
  • Να ελέγχετε την ασφάλεια του πώματος.
  • Να είστε επιφυλακτικοί με τα φθηνά ελαιόλαδα. Συνήθως κάτι κρύβουν………