laconic

Τυποποίηση - Συσκευασία Ελαιόλαδου

Η τυποποίηση του ελαιόλαδου ξεκινάει από το φιλτράρισμά του. Πρώτα περνάει από το φίλτρο γης διατόμων, ώστε να καθαρίσει από υπολείμματα. Στη συνέχεια τοποθετείτε σε δεξαμενές για να περάσει από το επόμενο φίλτρο, το φίλτρο πλακών, που αποτελείτε από φιλτρόχαρτα. Το φίλτρο αυτό δίνει το λαμπικάρισμα στο ελαιόλαδο. Επανατοποθετείτε σε δεξαμενές για να τυποποιηθεί.

olive-oil-productionΙδικό μηχάνημα γεμίζει τις αποστειρωμένες φιάλες, γίνεται έγχυση αζώτου, για να αντέξει το προϊόν περισσότερο στον χρόνο, και περνάει στο μηχάνημα για την τοποθέτηση του πώματος. Στη συνέχεια γίνεται η επικόλληση των ετικετών και εκτυπώνεται η ημερομηνία τυποποίησης.
Οι φιάλες-δοχεία τοποθετούνται σε χαρτοκιβώτια, τα οποία παλετοποιούνται και αποθηκεύονται σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους ή διοχετεύονται στην αγορά.

Οι συσκευασίες που επιτρέπονται στη διακίνηση του ελαιόλαδου είναι μέχρι πέντε κιλών. Πρέπει να έχουν το κατάλληλο πώμα, να μην παραβιάζεται και να καταστρέφεται μετά από την πρώτη χρήση.

Η συσκευασία παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση, διακίνηση και διάθεση των προϊόντων. Με την πρωτογενή συσκευασία το λάδι προστατεύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, χρώμα, δομή, άρωμα, γεύση, ιδιότητες. Η δευτερογενής συσκευασία, χαρτοκιβώτιο, πλαστικό τελάρο μιας χρήσης, παλετοποίηση, κτλ. έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων, αφού πρέπει να προστατέψει την πρωτογενή συσκευασία, την αποθήκευση τους σε χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία και την μεταφορά τους μέχρι το ράφι, όπου θα τα δει για να τα επιλέξει ο τελικός καταναλωτής.

Πάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη σήμανση

Υποχρεωτικές ενδείξεις:

  • Ονομασία πώλησης: εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο …….κτλ
  • Καθαρή Ποσότητα σε μονάδες όγκου, λίτρα (ml)
  • Όνομα ή εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του παρασκευαστή
  • Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας
  • Παρτίδα
  • Ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης του προϊόντος

Προαιρετικές ενδείξεις:

  • Συνθήκες παραγωγής ελαιόλαδου.
  • Πρώτη πίεση εν ψυχρώ, για τα εξαιρετικά παρθένα ή παρθένα ελαιόλαδα που λαμβάνονται σε θερμοκρασία μικρότερη των 27 C σε παραδοσιακά ελαιοτριβεία.
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, άρωμα, γεύση κλπ.
  • Οξύτητα κτλ.
  • Εμπορική Ονομασία (Trade Mark, Brand Name)
  • Θρεπτική Αξία
  • Ένδειξη «χωρίς Χοληστερόλη»
  • Αναγραφή της καταγωγής το ελαιόλαδου
  • Μείγματα ελαιόλαδου με σπορέλαια ή μαργαρίνες

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

products-green products-red