laconic

Ποιοτικός Έλεγχος και Ιχνιλασιμότητα του Ελαιόλαδου

Συστήματα όπως το HACCP και η ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ κατατάσσουν το ελαιόλαδο σε διάφορες κατηγορίες, εξασφαλίζοντας αφενός τον καταναλωτή και συμβάλλοντας αφετέρου στη βελτίωση της ποιότητας και της υγιεινής του κατάστασης. 

Η ποιότητα του ελαιόλαδου αρχίζει από τον ελαιώνα. Ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας είναι η ποικιλία της ελιάς. Εξίσου καθοριστικός παράγοντας είναι το έδαφος που αναπτύσσεται η ελιά, καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που καρποφορεί. Ακολουθεί η καλή κατάσταση του καρπού, ο οποίος δεν πρέπει να έχει επηρεαστεί από έντομα, να μην είναι χτυπημένος, να έχει σωστά συλλεγεί και αποθηκευτεί στους κατάλληλους καθαρούς σάκους, να μην έχει παραμείνει πολύ στους σάκους μετά τη συγκομιδή, να έχει γίνει η έκθλιψη του ελαιόλαδου με τον σωστό τρόπο σε σύγχρονο ελαιοτριβείο και η τυποποίησή του κάτω από τις ενδεδειγμένες συνθήκες θερμοκρασίας και αποθήκευσης.

Η καταγραφή όλων αυτών των παραγόντων, ξεκινώντας από την καταγωγή του προϊόντος και φθάνοντας στην αποθήκευση του, δημιουργούν την ποιοτική κλίμακα του ελαιόλαδου και διαμορφώνουν την αξία του και την αγοραστική του δύναμη στις αγορές.

Το Διεθνές Συμβούλιο ελαιόλαδου, (Δ.Σ.Ε) έχει θεσπίσει την οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιόλαδου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητάς του και την προώθηση του. (κανονισμός 796/2002) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος η μέθοδος της αισθητήριας ανάλυσης από ομάδες δοκιμαστών είναι διεθνώς αποδεκτή. Η ανίχνευση και περιγραφή των ποιοτικών και ποσοτικών οσφραντικο-γευστικών χαρακτηριστικών του, χρησιμοποιώντας τις ανθρώπινες αισθήσεις και η ταξινόμησή του σύμφωνα με τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

Οι δοκιμαστές επιλέγονται κατόπιν μιας διαδικασίας και μεταφέρουν τις οργανοληπτικές τους αντιλήψεις σε ειδικό φύλλο αξιολόγησης. Υπάρχει δε κοινός παγκόσμιος κώδικας ορολογίας για τους δοκιμαστές, όπου αποτυπώνονται οι θετικές και αρνητικές ιδιότητες του ελαιόλαδου. Όλες έχουν να κάνουν με την γεύση και την οσμή του προϊόντος.

HACCP: μέθοδος που οδηγεί σε ένα σύστημα διασφάλισης της παραγωγής υγιεινών προϊόντων μέσω του εντοπισμού και της εξάλειψης ενδεχόμενων κινδύνων που μπορεί να προέρχονται από πρώτες ή βοηθητικές ύλες, τις διαδικασίες, τα διάφορα στάδια κατεργασίας κατά την παρασκευή, αποθήκευση ή χρήση των τροφίμων.

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ: είναι η διαδικασία ανίχνευσης στοιχείων της προέλευσης και της διαδικασίας παραγωγής του ελαιόλαδου. Από την 1/1/2005 όλες οι επιχειρήσεις διακίνησης προϊόντων είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν συστήματα ιχνηλασιμότητας για να παρακολουθούν και να συνδέουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους προμηθευτές τους, αλλά και τους καταναλωτές.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

products-green products-red