laconic

ΛΑΔΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

 

  • Το λάδι πέρα από την βρώσιμη αξία του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συντήρηση των τροφών, λόγω της αντιοξειδωτικής του ιδιότητας. Με λάδι ο αρχαίος άνθρωπος μπορούσε να συντηρεί κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά. Χρησιμοποιείτο επίσης για φωτισμό, για την δημιουργία αρωμάτων και σαπουνιών, στην βυρσοδεψία και την υφαντική.
  • Το ελαιόλαδο έχει σημαντικές συντηρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτόν, όταν θέλετε να συντηρήσετε κυνήγι, λαχανικά, τυριά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο κατάλληλο για την περίπτωση σκεύος και να τα σκεπάσετε με καλής ποιότητας ελαιόλαδο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τη ατμόσφαιρα.
  • Για να νοστιμίσετε τα ψητά σας, κρέας, πουλερικά, κυνήγι, μαρινάρετέ τα από βραδείς σε ένα μίγμα από λάδι και αρωματικά χόρτα της αρεσκείας σας. Θα γίνουν πεντανόστιμα και τρυφερά.
  • Για να γίνει μαλακό και τρυφερό το μοσχαράκι, αλείψτε το με ελαιόλαδο και λίγο ξίδι, 3-4 ώρες πριν το μαγειρέψετε. (4κ.σ ελαιόλαδο+2κ.σ ξίδι)
  • Βάλτε τα τουρσιά και τις ελιές σας σε λάδι και ξεχάστε τα στο ψυγείο. Θα έχετε πάντα έναν μεζέ έτοιμο.
  • Όταν θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί και δεν έχετε τίποτα να το συνοδέψτε, πάρτε μια φέτα ψωμί, ή ένα παξιμάδι, εάν υπάρχει, στύψτε επάνω λίγο λεμόνι, καλύψτε το με μπόλικο λάδι και πασπαλίστε το με ρίγανη. Δεν υπάρχει ωραιότερος μεζές!
  • Προσθέστε το λάδι στα φαγητά σας μετά το μαγείρευα. Το ακόρεστο λάδι διατηρεί τα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά του χαρακτηριστικά και δεν παχαίνει, τουναντίον βοηθά στην απώλεια βάρους.
  • Χρησιμοποιείστε λάδι στα κέικ αντί βούτυρο. Γίνετε ελαφρύτερο, υγιεινό και δεν παχαίνει.
  • Το λάδι καταπολεμά την χοληστερίνη και δεν βλάπτει καμιά ασθένεια. Δεν απαγορεύετε η χρήση του σε καμία περίπτωση αλλά αποτελεί διατροφικό συμπλήρωμα μεγάλης αξίας.
  • Για να μην μουχλιάσουν οι ανοιγμένες κονσέρβες, ο πελτές κτλ. στο ψυγείο, καλύψτε τα με ελαιόλαδο.
  • Για να μην ξεχειλίζει το νερό όταν βράζουμε μακαρόνια, στάξτε λίγες σταγόνες λάδι στη κατσαρόλα.
  • Ρίξτε λάδι στην κατσαρόλα που βράζετε ρύζι για να μην κωλύσει.