laconic

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ - ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το ελαιόλαδο για φάρμακο

  • Ο Διοσκουρίδης, δύο χιλιάδες χρόνια πριν, συνιστούσε το ελαιόλαδο για οδονταλγίες και κεφαλαλγίες, όπως χρησιμοποιούνται σήμερα τα κλασικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Συγκεκριμένα, ανεφέρετο στο αγουρέλαιο, που παράγεται από ανώριμες ελιές στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου.
    Από την αρχαιότητα λοιπόν ήταν γνωστή η θεραπευτική ιδιότητα του ελαιόλαδου. Το στοιχείο που καθιστά το ελαιόλαδο θεραπευτικό είναι η ελαιοκανθάλη, η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, εφάμιλλη με εκείνες που απαντώνται σε φάρμακα και είναι αυτή που προκαλεί κάψιμο στο λαιμό κατά την κατάποση. Κατά τους εμπειρικούς ελαιοκαλλιεργητές, αυτό δείχνει ότι το λάδι είναι καλό. Άλλη σημαντική ουσία είναι η ελαιασίνη, η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου.
  • Κανένα άλλο φυσικά παραχθέν λάδι δεν έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, πιο χαμηλά επίπεδα LDL βελτιώνοντας τα επίπεδα HDL και προστατεύοντας κατά συνέπεια την καρδιά.
  • Το ελαιόλαδο περιέχει σημαντικά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες Ε, Α, Κ, και πολυφαινόλες, που καθυστερούν τη γήρανση και προλαμβάνουν ορισμένους καρκίνους, την αρτηριοσκλήρωση, και τις διαταραχές του ήπατος.
  • Το ελαιόλαδο έχει ευεργετική επίδραση στη γαστρίτιδα, τα έλκη, και τους χολόλιθους. Μια κουταλιά αγουρέλαιο κάθε πρωί, κάνει καλό στις καρδιακές παθήσεις, στα έντερα, στο στομάχι. Το ελαιόλαδο βοηθά στην πέψη και το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.
  • Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, πιείτε μια κουταλιά ελαιόλαδο πριν από τον ύπνο. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ξαλαφρώσει.
  • Εάν έχετε τριχόπτωση, βουτήξτε τα δάκτυλά σας στο λάδι και κάντε απαλό μασάζ στις ρίζες των μαλλιών σας. Στη συνέχεια τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα βουτηγμένη σε καυτό νερό και αφήστε την για μια περίπου ώρα, να κρυώσει καλά. Ξεπλένετε τα μαλλιά σας με ένα βιολογικό σαμπουάν. Τα μαλλιά σας θα δυναμώσουν και θα λάμψουν. Επαναλάβετε τη διαδικασία μια φορά την εβδομάδα, πριν από το λούσιμο. Μόλις το πρόβλημα περάσει, καλό είναι να επαναλαμβάνετε τη μάσκα αυτή μια φορά τον μήνα για συντήρηση.
  • Το σαπούνι από λάδι είναι υποαλλεργικό, δυναμώνει τα μαλλιά θρέφει την επιδερμίδα, βοηθά την τριχόπτωση και λειτουργεί ως καλλυντικό.
  • Εάν πατήσετε αχινό ή μπουν στα χέρια σας μικρά αγκάθια από φραγκοσυκιά, αλείψετε το σημείο με ελαιόλαδο και σε λίγη ώρα τα αγκάθια θα βγουν στην επιφάνεια του δέρματος. Τα απομακρύνετε με ένα τσιμπιδάκι των φρυδιών.
  • Για να απομακρύνετε ένα τσιμπούρι που αποκτήσατε στην εξοχή, αλείψτε την περιοχή με λάδι. Θα φύγει μόνο του σύντομα.
  • Μετά από έντονη κατανάλωση αλκοόλ, πιείτε μια κουταλιά ελαιόλαδο. Το στομάχι σας θα ηρεμήσει και θα καταπολεμήσετε τη μέθη.
  • Ρίξτε μια σταγόνα ζεστό λάδι στο αυτί που πονάει. Ο πόνος θα περάσει και το πρόβλημα θα λυθεί.
  • Μονώστε την καμένη επιφάνεια ή μια πληγή με λάδι. Λειτουργεί μονωτικά και αντισηπτικά επουλώνοντας σιγά-σιγά το τραύμα.
  • Χρησιμοποιείστε λάδι στα συγκαμένα μωρά. Είναι η τελειότερη και η πλέον ασφαλής κρέμα. Χωρίς επικίνδυνες χημικές ουσίες, χωρίς αλλεργιογόνα σκευάσματα.
  • Όλες οι αλοιφές του Ιπποκράτη και των γιαγιάδων μας ακόμη, των πρακτικών γιατρών της ελληνικής υπαίθρου, είχαν ως πρώτο συστατικό το λάδι. Το λάδι καταπολεμά την χοληστερίνη και δεν βλάπτει καμιά ασθένεια. Δεν απαγορεύετε η χρήση του σε καμία περίπτωση αλλά αποτελεί διατροφικό συμπλήρωμα μεγάλης αξίας
  • Η έρευνα έχει αποδείξει ότι μόνο το μητρικό γάλα μπορεί να αφομοιωθεί ευκολότερα από το ελαιόλαδο στο ανθρώπινο σώμα!
  • Το ελαιόλαδο είναι απλά το υγιέστερο και το ευκολότερα απορροφούμενο εδώδιμο λίπος.
  • Οι θρεπτικές και θεραπευτικές δυνάμεις της ελιάς και του ελαιολάδου συνέβαλαν στη μακροζωία των Ελλήνων και στην ανάπτυξη του πολιτισμού τους;
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σύγχρονοι Έλληνες παρουσιάζουν αυξημένο προσδοκώμενο όριο ζωής, τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου παγκοσμίως, καθώς επίσης και τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Μια μελέτη 30 ετών επιβεβαίωσε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην εκτενή κατανάλωση ελαιολάδου (περίπου 30 λίτρα ανά άτομο ετησίως). Συνολικά, οι Έλληνες καταναλώνουν κατά μέσον όρο 23 λίτρα ελαιολάδου ανά άτομο ετησίως, σε σύγκριση με 12 λίτρα που καταναλώνουν οι Ιταλοί και ¼ του λίτρου οι νοτιαμερικανοί αντίστοιχα.
  • Και δεδομένου ότι πολλά ερευνητικά προγράμματα έχουν δείξει ότι η σύνθεση του ελαιολάδου εξαρτάται πολύ από τους κλιματολογικούς παράγοντες, την ποιότητα του εδάφους και την ποικιλία της ελιάς, δεν είναι δύσκολο να συναχθεί το συμπέρασμα ότι, το ελληνικό ελαιόλαδο έχει κάτι το εξαιρετικό.
  • Τα υποπροϊόντα της έκθλιψης του λαδιού χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και σαν καύσιμη ύλη.