laconic

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ: H ΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ

Από τα ποιο διαδεδομένα ήδη ελιάς στη Πελοπόννησο και μάλιστα στη Λακωνία. Φθάνει τα 15μ. ύψος και 10μ. πλάτος. Αντέχει στη πίνα, στη δίψα και τους δυνατούς ανέμους της Λακωνικής γης. Δίνει εξαιρετικό ελαιόλαδο με απόδοση στο λιοτρίβι 25-30%. Ανθίζει πρώιμα, είναι αυτό-γονιμοποιούμενη και καρπίζει πολύ. Είναι η πλησιέστερη ποικιλία στην αγριελιά. 

Η Κωρονέικη ποικιλία ελιάς περιέχει μεγάλη ποσότητα ελαιοκανθάλης, ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση εφάμιλλη εκείνων που απαντώνται στα φάρμακα, καθώς και ελαιασίνη που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου. H ελαιοκανθάλη είναι η ουσία που προκαλεί κάψιμο στο λαιμό κατά την κατάποση. Αυτό, κατά τους εμπειρικούς ελαιοκαλλιεργητές δείχνει ότι το λάδι είναι καλό.

Διεθνής και Ελληνικές μελέτες που έγιναν για να αποδείξουν τον υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα του ελαιόλαδου απέδειξαν ότι το λάδι που προέρχεται από την Κωρονέικη ποικιλία έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Το δε λάδι που παράγεται από την Κωρονέικη στις περιοχές της Νοτίου Πελοποννήσου έχει μεγαλύτερη από τον μέσο όρο περιεκτικότητα των ουσιών αυτών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι και στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τις έρευνες, υπήρχαν διακυμάνσεις οι οποίες συσχετίστηκαν με τον τρόπο καλλιέργειας των ελαιόδεντρων, την εποχή συλλογής της ελιάς και τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου.

H υπεροχή της Κωρονέικης ποικιλίας της Λακωνικής γης, οφείλεται σε πολλούς και σύνθετους λόγους, όπως στις κλιματολογικές συνθήκες, στα εδαφολογικά στοιχεία και στην ιδιαίτερη φροντίδα των καλλιεργητών και ελαιοτριβέων. Μεγάλο ρόλο παίζει η χαμηλή θερμοκρασία έκθλιψης της ελιάς, αυτό που ονομάζεται ψυχρή έκθλιψη και επιτρέπει στο ελαιόλαδο να διατηρεί τα θαυματουργικά του συστατικά.

elia-ssynkomidi-elias-s eleones-s